NeedlePoint

pexels-victor-freitas-841130 (1)

De olika typerna av viktskivor

Om du är ny i tyngdlyftningsvärlden kanske du undrar vad en Olympisk viktskiva är. Enkelt uttryckt är en olympisk skivstång en skivstång som uppfyller vissa specifikationer som fastställts av International Weightlifting Federation (IWF). I det här blogginlägget ska vi dyka djupare ner i de olika typerna av olympiska skivstänger och vad som gör dem unika.

Den vanligaste typen av olympisk skivstång är 220 cm lång och 50 mm i diameter för viktskivor. Den väger också 20 kg. Standardvikter som godkänts av IWF varierar från 0,5 kg till 25 kg. Det finns dock även varianter som sträcker sig från 0,25kg till 50kg. Olympiska vikter (50 mm) säljs vanligtvis individuellt, och de som är godkända för tävling har en färgkod för olika vikter: 10 kg (grönt), 15 kg (gult), 20 kg (blått), 25 kg (rött). Dessa färgkoder gör det lätt att identifiera de olika vikterna. En annan typ av olympisk skivstång är träningsskivstången, som vanligtvis är kortare och tunnare än tävlingsskivstänger. Träningshantlar är utformade för att öva lyftteknik och arbeta med specifika muskelgrupper. Slutligen finns det viktskivor för barn, som är mindre i storlek och vikt för att passa yngre lyftare.

Oavsett om du precis har börjat med tyngdlyftning eller om du är en erfaren veteran är det viktigt att välja rätt olympisk skivstång för att lyckas. Med så många olika alternativ på viktskivan.se är det viktigt att veta vad som skiljer en typ av skivstång från en annan. Vi hoppas att det här blogginlägget har gett dig en bättre förståelse för olympiska skivstänger och vad som gör dem unika.