NeedlePoint

pexels-miguel-arcanjo-saddi-972346

E-Cigg: Ett säkrare alternativ till cigaretter?

Du har troligen sett människor som använder e-cigg, och du kanske till och med har blivit erbjuden en sådan av en vän eller familjemedlem. Men vad exakt är en e-cigg och hur säkra är de jämfört med vanliga cigaretter? Låt oss ta en närmare titt.

En e-cigarett, även kallad elektronisk cigarett, är en batteridriven apparat som producerar förångat nikotin som användaren sedan inhalerar. Engångs e-cigarett introducerades först i Kina 2004 och har sedan dess ökat i popularitet över hela världen.

Det finns många olika typer av e-cigaretter, men alla fungerar i princip på samma sätt. Batteriet värmer upp en spole som förångar vätskan i patronen, som vanligtvis innehåller nikotin, propylenglykol och aromer. Användaren inhalerar sedan ångan.

E-cigaretter marknadsförs ofta som ett säkrare alternativ till cigaretter eftersom de inte producerar tjära eller andra skadliga kemikalier. E-cigaretter innehåller dock fortfarande nikotin, som är beroendeframkallande och kan vara skadligt. Dessutom är de långsiktiga effekterna av rökning ännu inte kända.

Slutsats

Är e-cigaretter verkligen ett säkrare alternativ till vanliga cigaretter? Domen är fortfarande inte avgjord. E-cigaretter producerar inte tjära eller andra skadliga kemikalier, men de innehåller fortfarande nikotin, som är beroendeframkallande och kan orsaka problem i sig självt. Dessutom är de långsiktiga effekterna av rökning ännu inte kända. Om du överväger att använda en e-cigarett för att hjälpa dig att sluta röka cigaretter, se till att prata med din läkare först.