NeedlePoint

Bilden visar ett modernt hus där friskluftsventil kan användas.

Friskluftsventil som skapar ett jämnt inomhusklimat

Men en friskluftsventil och olika typer av fläktar kan du enklare skapa ett bättre inomhusklimat. Ett bra inomhusklimat är viktigt för att vi människor ska må bra. För att få ett bra inomhusklimat finns det några saker som är viktiga att tänka på.

Att ha en bra ventilation är en av dem. Men det är inte alltid så enkelt att veta vilken typ av ventilation som är bäst för just ditt hem eller kontor. Lär dig mer om hur olika typer av fläktar och friskluftsventiler kan skapa ett bättre inomhusklimat.

Friskluftsventil med fläkt till ditt moderna hus

 1. Mekaniska fläktar
  Mekaniska fläktar är en av de vanligaste typerna av fläktar som används i ventilationssystem. De är vanligtvis placerade i tak eller väggar och blåser ut luft för att få ut gammal, förorenad luft och ersätta den med ren och sval luft. Mekaniska fläktar är särskilt användbara i områden med hög fuktighet eller i kök och badrum där ångan annars skulle fastna.
 2. Friskluftsventil för effektiv ventilering
  Friskluftsventiler är en annan viktig del av ventilationssystemet. De hjälper till att öppna upp och släppa in frisk luft i rummen. Det är viktigt att ha en balans mellan det gamla luftflödet och det nya luftflödet, så att det inte blir för mycket eller för lite av varken det nya eller gamla luften.
 3. Ekonomiska fläktar
  Ekonomiska fläktar är ett slags mekanisk fläkt som kan hjälpa till att spara upp till 90 % på energikostnader, jämfört med andra typer av fläktar. De är vanligtvis placerade i uteluften och drar in frisk luft för att ersätta den gamla, förorenade luften.

Friskluftsventiler som passar olika typer av aggregat

 1. Värmeåtervinningsaggregat
  Värmeåtervinningsaggregat är en ny typ av ventilationsenheter som kan hjälpa till att öka energieffektiviteten och på så sätt förbättra inomhusklimatet. Dessa enheter nästan helt återvinner värme från den gamla luften som just har blivit utstött och ger sedan tillbaka denna värme till den nya, renare luften som strömmar in. På så sätt kan du få rent och sval tilluft, samtidigt som du sparar energi och minimerar klimatbelastningen. Här brukar man även prata om olika typer av FTX aggregat.
 2. Hybriddriftssystem
  Hybriddriftssystem är ett alternativ till traditionella luftkonditioneringssystem som kan hjälpa till att skapa ett bättre inomhusklimat. Dessa system kombinerar funktionerna hos ett VAV-system (Variabelt Luftflödessystem) och ett vattenbaserat system, vilket ger en mer effektiv ventilation. Hybriddriftssystem kan hjälpa dig att uppnå en jämnare temperatur i hela huset eller kontoret, och få en mer bekväm och hälsosam inomhusmiljö.

Ventilation är en viktig del av att få ett bra inomhusklimat. Vid val av ventilationssystem är det viktigt att hitta en balans mellan gammal och ny luft, och att hitta det som fungerar bäst för just ditt hem eller kontor.

Genom att använda olika typer av fläktar och friskluftsventiler kan du skapa ett bättre inomhusklimat, samtidigt som du sparar energi och minskar klimatbelastningen. Vill du lära dig mer om olika delar i ett ventilationssystem då kan du göra det hos exempelvis VentilationOnline.