NeedlePoint

pexels-rodolfo-clix-1616002

Hur lång tid tar det att läka en piercing?

Piercings är ett utmärkt sätt att uttrycka din individuella stil och göra ett uttalande. Men innan du tar steget är det viktigt att förstå läkningsprocessen och hur lång tid det tar för en piercing att läka ordentligt. Det här inlägget kommer att täcka vad du behöver veta om piercingens läkningstider och eftervård.

Läkningsprocessen och tidsramen

Hur lång tid det tar för en piercing att läka beror på vilken typ av piercing som görs samt på den enskilda personens kropp. I genomsnitt tar de flesta piercingar mellan fyra veckor och sex månader att läka helt och hållet. Under denna tidsperiod är det viktigt att utöva korrekt eftervård så att din piercing läker utan komplikationer eller infektioner.

De flesta piercingar genomgår tre läkningstadier: inflammation, regenerering och mognad. Inflammationsstadiet inträffar omedelbart efter att piercingen är gjord och kan pågå i upp till två veckor. Under detta skede är det normalt att området runt piercingen är rött, svullet, ömt eller till och med lätt blåmärkt. Regenereringsfasen inträffar härnäst och varar vanligtvis mellan två veckor och fyra månader; under denna tidsperiod kommer nya hudceller att bildas runt piercingsstället och långsamt ersätta den skadade vävnaden från när piercingen gjordes. Slutligen, under mognadsfasen kommer dina nya hudceller att bli starkare med tiden tills din piercing har läkt helt och hållet.  

Tips för efterbehandling

Det är viktigt att du följer korrekta eftervårdsinstruktioner för att din piercing ska läka korrekt. Här är några tips för att ta hand om ditt nyligen piercade område:  

  • Håll området rent genom att tvätta det med varmt vatten två gånger dagligen med en antibakteriell tvål eller saltlösning.
  • Undvik att röra vid eller plocka i dina nya smycken; detta kan leda till infektion eller irritation runt området.
  • Byt ut gamla smycken som kan vara förorenade av bakterier (vanligtvis en gång varannan månad).   
  • Applicera vid behov en mild fuktkräm som petroleumgelé för att hålla huden mjuk och frisk medan läkningen pågår.   
  • Undvik att bada i simbassänger eller bubbelpooler medan läkningen pågår; klor kan irritera nyligen piercad hud!
  • Få mycket vila så att din kropp kan fokusera sin energi på att läka sig själv i stället för att bekämpa andra sjukdomar som förkylning/ influensavirus etc… som kan fördröja läkningen avsevärt!

Slutsats

Oavsett vilken typ av kroppsmodifiering du väljer är det viktigt att veta hur lång tid det tar för en piercing att läka för att se till att allt går smidigt under processen! Korrekt eftervård bör alltid praktiseras för att minska risken för infektion eller irritation runt nyligen piercade områden – så se till att du följer alla instruktioner som tillhandahålls av professionella noggrant! Med dessa tips i åtanke kommer du att kunna njuta av att ha vackra nya piercingar i Stockholm utan problem! Lycka till!