NeedlePoint

pexels-tabitha-mort-607013 (1)

Hur man planterar blomsterfrön, lökar och knölar

Det är dags att börja tänka på din trädgård! En av de mest givande upplevelserna som trädgårdsmästare är att kunna plantera blomfrön, lökar och knölar på våren och se dem växa till vackra blommor under sommaren. Här är en snabbguide om hur du kan komma igång.

Frön

Det första steget är att välja rätt typ av blomfrön för ditt klimat och din jordart. När du har gjort det måste du förbereda jorden genom att luckra upp den och ta bort eventuella stenar eller skräp. Därefter kan du så fröna direkt i jorden eller starta dem inomhus i fröbrickor. Se till att hålla jorden fuktig men inte våt och ge plantorna mycket solljus.

Lökar

Lökar är lätta att odla och kräver mycket lite underhåll. Det första steget är att hitta en plats med full sol och väldränerad jord. När du har hittat den perfekta platsen gräver du ett hål som är dubbelt så djupt som lökens höjd. Tillsätt sedan lite organiskt material i hålet och placera lökarna med den spetsiga sidan uppåt. Fyll hålet med jord och vattna väl. Ge lökarna en djup vattning en gång i veckan under hela växtsäsongen.

Knölar

Knölar liknar lökar men växer på långa stjälkar under jorden. De kan startas inomhus eller utomhus, men de måste startas i varmt väder eftersom de inte tål frost. Om du vill starta dem inomhus fyller du fröbrickor med pottblandning och placerar tre eller fyra knölar i varje bricka. Vattna väl och förvara dem på en varm plats tills de gror. När de har grott kan du plantera ut dem utomhus. Om du planterar dem utomhus gräver du diken med lämpligt trädgårdsredskap som är 12 tum djupa och placerar knölarna med 18 tum mellanrum. Täck dem med jord och vattna väl.

Nu när du vet hur man planterar blomfrön, lökar och knölar är det dags att gå ut och sätta igång! Våren är den perfekta tiden för att sätta lite färg på din trädgård, så vänta inte längre. Lycka till med planteringen!