NeedlePoint

pexels-rodnae-productions-5875314

Olika kläder för olika högtider och ceremonier

Romersk-katolska präster bär olika klädesplagg, prästkläder eller prästskjortor, under olika gudstjänster. Färgen på västen är viktig och ändras med den liturgiska kalendern. Det finns sex olika färger som kan bäras: rött, grönt, lila, vitt, svart och rosa. Här är en guide till vilka färger som bärs.

Röd: Bärs på palmsöndagen, långfredagen och pingstdagen

Rött symboliserar den heliga anden eller eld. Det representerar också martyrer som gav sina liv för sin tro.

Grön: Den vanligaste färgen; ses under den vanliga tiden

Den förknippas med nytt liv och hopp.

Lila: Bärs under advent och fastan

Lila står för botgöring och kunglighet.

Vit eller guld: Bärs på juldagen och under påsktiden

Vitt representerar renhet, glädje och ljus. Guld är också ett tecken på glädje, men står dessutom för visdom och ära. Dessa färger kan också användas vid vissa mariefester och vid begravningar av kardinaler, biskopar och påvar.

Svart: Sorg över kristi död

Svart används vid begravningar eller på långfredagen som ett tecken på sorg över Kristi död men också på hans triumf över synd och död.

Rosa: En tredje adventsfärg som symboliserar hopp.

Den bärs ibland på Gaudete-söndagen – den tredje söndagen i advent – och Laetare-söndagen – den fjärde söndagen i fastan.

Slutsats

Prästerna har burit klädesplagg sedan kristendomens tidiga dagar som en praktisk åtgärd för att hålla sina albor (linnekläder) rena när de firar mässan. Med tiden blev färgerna och mönstren på vävnaderna mer genomarbetade eftersom de fick en symbolisk betydelse. I dag finns det fortfarande många färgglada klädesplagg som bärs under mässor under hela året för att påminna oss om Kristi offer, hopp, seger och återkomst.