NeedlePoint

Bilden visar en ATV på en släpvagn. Släpvagnar finns för många olika ändamål.

Släpvagn: Så här väljer du rätt trailer

Att en släpvagn eller olika maskintrailers är användbara fordon, både på jobbet eller i privatlivet känner du nog till. Att dessa exempelvis kan användas för att transportera allt från tunga varor, byggmaterial till fritidsutrustning. Oavsett vad du vill transportera, är släpvagnar det bästa valet. Känner du till att det finns ett flertal special anpassade släpvagnar för många olika behov, samt vad som är viktigt att tänka på vid val av släpvagn.

Släpvagn: Viktiga saker att tänka på när du ska välja släpvagn eller speciella trailer

 1. Börja med att bestämma din släpvagns storlek
  Först och främst är storleken på din släpvagn mycket viktigt. Du bör tänka på vad du ska använda den till och hur stor last du behöver transportera. Storleken på bilens dragkrok är också en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer storlek på släpvagnen. Det finns nämligen några olika varianter av dessa på vissa fordon.
 2. Släpvagnens kapacitet
  Efter att du har bestämt dig för storleken är nästa steg att bestämma kapaciteten. Detta beslutas av den totala vikten på varorna du ska transportera. Du bör alltid välja en släpvagn med kapacitet som överstiger den maxvikt som du har tänkt att lasta i den. Annars kan det leda till farliga situationer när du är ute på vägen.
 3. Underhåll av släpvagnen
  Precis som med din bil, behöver även din släpvagn regelbundet underhåll. Du bör alltid kontrollera lufttrycket i däcken och se till att alla belysningsfunktioner fungerar. Smörjning av rörliga delar är också viktig för att undvika fel och problem.
 4. Användning av påläggsklossar
  Påläggsklossar används ofta vid parkering av din släpvagn. De ser till att släpvagnen är nivå och stabilt. Detta är mycket viktig att tänka på om du ska parkera på en sluttning eller en ojämn yta.
 5. Körning med släpvagnen
  Att köra med en släpvagn kan vara en utmaning. Du bör alltid öva på att backa upp och med släpvagnen på en lugn plats innan du ger dig ut på vägarna. Kom ihåg att släpvagnen följer inte alltid rakt bakom bilen och du måste vara försiktig med bromsar och accelerering.

Släpvagnar är ett viktigt redskap både i jobb och på fritiden, men det är viktigt att använda dem korrekt. Genom att tänka på storlek, kapacitet, underhåll, användning av påläggsklossar och säker körning, kan du få ut så mycket som möjligt av din släpvagn.

Förhoppningsvis har detta gett dig en bättre förståelse om släpvagnar och dess användning. Samtidigt, tveka inte att fråga en expert för råd om val av släpvagn eller andra frågor rörande detta fordonstyp.