NeedlePoint

pexels-tatiana-syrikova-3933278

Upptäck Världen av Orientaliska Mattor: Gabbeh och Afghanska Mattor

Många av oss har hört talas om orientaliska mattor, men vet vi verkligen vad de är och vad de betyder? Dessa magnifika mattor har varit en viktig del av den östra världen i århundraden och har sedan blivit en symbol för exotisk skönhet runt om i världen. I denna artikel kommer vi att utforska två fantastiska orientaliska mattor: Gabbeh och Afghanska mattor. Vi kommer att ta reda på deras historia, funktioner, och uppskatta skönheten i deras välvt mönster och djärva färger.

Gabbeh mattor är en typ av Persisk matta och kommer från provinserna Zagros-bergen i Iran. Dessa mattor är kända för sin tjocka, mjuka yta och enkelhet i sina mönster. Gabbeh-mattor har dock inte alltid varit så populära. Fram till sent 1800-talet var Gabbeh-mattor vanligtvis använda som sovplats på grund av deras tjocka yta. Idag är Gabbeh-mattor ett hushållsnamn bland mattkännare eftersom de är så exceptionella. Medan tjockleken är bekväm och vacker, är Gabbeh-mattors riktiga attraktion deras vackra mönster och färger. Ofta hittar vi rika, djärva färger med mönster som består av strålar, blommor, eller dekorationer som ofta berättar en historia.

En annan orientalisk matta som är välkänd på grund av dess skönhet och kvalitet är Afghanska mattor. Även om namnet antyder att dessa mattor endast härstammar från Afghanistan, är sanningen att från det 17:e århundradet och framåt har många kända mattor levererats från nordvästra och centrala Afghanistankällorna, inklusive Kabul, Herat och Mazar-i-Sharif, såväl som från de angrenande delarna av Iran, Pakistan och Turkmenistan. Afghanska mattor är tillverkade av högsta kvalitet av fårull och kashmir samt är ofta handknutna. Deras mönster kan variera från geometriska, djur och bakgrunden till centralmedaljonger, och det är en stor del av deras charm och skönhet. En av de mest anmärkningsvärda sakerna om Afghanska mattor är deras unika färgpaletter, där ofta röda, bruna, och blå färger dominerar.

Det är viktigt att notera att Gabbeh och Afghanska mattor, som andra orientaliska mattor, inte bara är konstverk att titta på, men också har en viktig funktion i hemmen. Dessa mattor är känt för att värma upp hemmen på vintern och hålla dem svala på sommaren. De kan också fungera som en utmärkt ljud- och stötdämpare, vilket gör rummen tystare och mer avkopplande.

Utöver att värma upp och dekorera våra hem kan orientaliska mattor också vara en utmärkt investering. Detta beror på deras höga kvalitet, noga utvalda material, och den utmärkta hantverksmässiga tekniken som går in i tillverkningen av varje matta. Så om du väljer att köpa en orientalisk matta, kan du vara lugn med att du gör en betydande investering i en kultur som sträcker sig tillbaka till århundraden.

I denna artikel har vi lärt oss om Gabbeh och Afghanska mattor, två av de mest älskade orientaliska mattorna i världen idag. Dessa mattor har en lång och rik tradition som går tillbaka i flera hundra år. De är ett uttryck för ett unikt hantverk och har en viktig plats i många hem. Så om du vill ha en läcker persisk matta eller en traditionell Afghan matta för att lysa upp ditt hem, så kan du känna dig trygg med att dessa mattor är en investering som håller i generationer. Så gå fram och välj en kvalitetsorientalisk matta idag och njut av dess skönhet och elegans!