NeedlePoint

pexels-guduru-ajay-bhargav-1076081 (1)

Vandringskläder för varje årstid

Vandring är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och njuta av frisk luft, oavsett årstid. Men om du inte är ordentligt klädd riskerar du att bli obekväm (eller till och med osäker) på din vandring. Därför är det viktigt att välja rätt kläder för vandring, beroende på årstid. I det här blogginlägget ger vi dig några tips om vad du ska ha på dig för miljövänliga hållbara kläder vid vandring under alla årstider.

Vad man ska ha på sig när man vandrar på våren

När du vandrar på våren måste du vara beredd på växlande väderförhållanden. Dagarna kanske blir varmare, men det kan fortfarande förekomma kalla kårar (och till och med snöbyar). Det är därför viktigt att klä sig i olika lager. En lätt skaljacka är ett bra ytterlager, eftersom den skyddar dig från väder och vind men inte gör att du överhettas när temperaturen börjar stiga. Under jackan kan du bära en tröja eller en långärmad skjorta. Glöm inte ett par isolerade byxor – jeans duger inte när temperaturen sjunker på natten. Du behöver också en varm mössa och handskar.

Vad du ska ha på dig när du vandrar på sommaren

Att vandra på sommaren innebär sina egna utmaningar – nämligen värme och fuktighet. För att hålla dig sval och bekväm bör du välja ljusa och andningsbara tyger som bomull eller linne. Undvik syntetmaterial, eftersom det tenderar att fånga in värme och få dig att svettas mer. En bred hatt skyddar dig mot solen och ett par solglasögon hjälper dig att minska bländningen. Och glöm inte bort solskyddet! Även om det inte är supervarmt ute kan UV-strålar skada din hud. Som alltid ska du klä dig i flera lager så att du kan ta av eller på dig kläder vid behov, eftersom temperaturen kan sjunka snabbt när solen går ner.

Vad du ska ha på dig när du vandrar på hösten

Hösten är en idealisk tid för vandring, eftersom löven håller på att skifta färg och vädret vanligtvis är ganska behagligt. Men precis som på våren måste du vara beredd på att det kan vara varmt på dagen, men kyligt på natten (och blött av allt regn). Så återigen är det viktigt att ha flera lager på varandra. En skaljacka skyddar dig från elementen (och kan även fungera som regnkläder om det behövs), medan en tröja eller fleece håller dig varm när temperaturen börjar sjunka. Glöm inte ett par vattentäta skor – vandringskängor är alltid ett bra val – för att hålla fötterna torra när du går genom pölar (eller korsar vattendrag). Och slutligen, ta med dig en pannlampa eller ficklampa om du skulle hamna ute efter mörkrets fall.

Vad du ska ha på dig när du vandrar på vintern

Vintervandring kräver några särskilda överväganden – nämligen att hålla sig varm och torr. Det innebär att du måste klä dig i många lager: Ett baslager av ull eller syntetmaterial (för att transportera bort fukt), ett isolerande lager som fleece eller dun (för att hålla kvar kroppsvärmen) och ett ytterlager som Gore-Tex (för att skydda dig mot vind och regn). Du behöver också handskar, mössa, halsduk och öronskydd för att hålla dina extremiteter varma, ullstrumpor för att hålla dina fötter torra och bekväma och isolerade stövlar för att hålla dina fötter sköna och bekväma. Slutligen bör du se till att du har regnkläder – en vattentät jacka och vattentäta byxor – för att skydda dig mot eventuella vinterstormar som kan komma i din väg.

Som du kan se är det mycket att tänka på när du väljer kläder för vandring – men låt dig inte avskräckas av det! Med lite planering (och om du klär dig i flera lager) kan du vandra bekvämt och säkert under alla årstider. Så ge dig ut och njut av naturen!