Om du någonsin har tittat på Per Morbergs matlagningsprogram vet du att han är ett stort fan av vitpeppar. Men vad är vitpeppar egentligen? I den här artikeln ger vi dig en kort översikt över vitpeppar och varför Morberg älskar den så mycket.
Vad är vitpeppar?
Vitpeppar tillverkas av de torkade bären från växten Piper nigrum. Bären skördas när de är mogna och blötläggs sedan i vatten i flera dagar. Denna process luckrar upp skalet så att det lätt kan tas bort. När skalet har avlägsnats torkas bären i solen eller i en dehydrator
Resultatet är ett litet, rynkigt, vitt bär med en skarp, stickande smak. Vitpeppar används ofta i maträtter där man vill ha svartpepparsmak men där de svarta prickarna inte är önskvärda (t.ex. i gräddbaserade soppor). Den är också vanlig i det asiatiska köket
Vitpeppar är en populär peppar på grund av dess mångsidighet; den kan användas i både söta och salta rätter. Han tycker också att den har en mer komplex smak än svartpeppar och kan verkligen ge en extra dimension till en maträtt
Slutsats
Om du letar efter ett sätt att lägga till lite extra smak till din matlagning kan vitpeppar vara ett bra alternativ att prova. Kom bara ihåg att lite räcker långt!