NeedlePoint

Bilden visar ett fordon som spraymålas med sprayfärg. RAL kulör och NCS kulör används vid val av sprayfärg, snickerifärg och målarfärg.

NCS kulör och RAL kulör när du väljer sprayfärg

Nu kan du enkelt välja rätt färg för dina snickeriprojekt, möbelprojekt samt spraylackering med praktiska RAL kulörer och NCS kulörer. När det gäller snickeri- och möbelprojekt samt spraymålning av fordon då kan rätt färg göra hela skillnaden. Men med så många färger på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för ditt projekt.

För att underlätta ditt beslut så kan du vända dig till det mest populära färgstandarderna som finns tillgängliga. Alltifrån praktisk NCS kulör och RAL kulör. Dessa är praktiska när du vill välja ut en standardfärg eller vill utgår ifrån en standardfärg när du använder en färgmätare eller spectrometer.

NCS kulör och RAL kulör – Färgstandarder till dina måleriprojekt

NCS (Natural Color System) och RAL (Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung) är båda färgsystem som ofta används i professionella målningsprojekt.

NCS-färgerna är baserade på naturliga nyanser, medan RAL-färgerna är baserade på ett standardfärgsystem som skapades av det tyska Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung 1927.

Båda systemen erbjuder hållbara, erbjuder oftast tillverkare och färger som även erbjuder det mest långvariga färgerna. Som inte bleknar eller missfärgas med tiden. De har också ett brett utbud av färgskalor som kan anpassas till de flesta befintliga inredningar eller stilar. Detta kan enkelt sedan härledas till en av dessa färgstandard och lätt läsas av med en speciell färgmätare även kallat en spectrometer.

Epoxy grundfärger inför målning med snickerifärg och målarfärg

Epoxy grundfärger är särskilt utformade för användning vid snickeri- och möbelprojekt. Epoxy grundfärger skapar ett starkt band mellan ytor, vilket gör dem idealiska för målning av föremål som bord, stolar, skåp och andra möbler som kan utsättas för mycket slitage.

De ger också ett överlägset skydd mot fuktskador tack vare sina vattenresistenta egenskaper. Dessutom finns epoxy grundfärg (epoxiprimer) i både oljebaserade och vattenbaserade formler så att du kan välja den som passar dina behov bäst.

VOC-fria färger

Om du letar efter ett miljövänligt alternativ för ditt snickeri- eller möbelprojekt kan du överväga att använda VOC fria färger. Dessa färger med låg VOC-halt (flyktiga organiska föreningar) är fria från farliga kemikalier som formaldehyd, xylen och bensen. Vilket gör dem säkrare för både dig och miljön än traditionella färger. Dessutom finns VOC-fria färger i en mängd olika färger så du behöver inte offra design för att bli ett hållbarare miljöval.

När det är dags att välja färg till dina snickeri- och möbelprojekt finns det gott om alternativ; från praktiska NCS- och RAL-färger till högkvalitativa epoxigrundfärger – alla med sina egna fördelar beroende på vilken typ av finish du är ute efter. För dem som vill ha ett miljövänligt alternativ finns det till och med VOC-fri färg.

Oavsett vilken typ av färg du väljer för ditt projekt bör du dock se till att du tar hänsyn till hur mycket slitage den kommer att få. Innan du bestämmer dig för ett visst märke eller en viss formel. Detta kommer att säkerställa att den håller så länge som möjligt utan att blekna eller missfärgas med tiden.