NeedlePoint

Bilden visar en vattenskoter förare. Nu krävs förarbevis för vattenskoter och körkort för jetski.

Nya regler för vattenskotrar

Om du vill ge dig ut på vattnet i sommar är det viktigt att du känner till vilka vattenskoter regler och bestämmelser som gäller för användning av vattenskotrar. Nu krävs ett förarbevis för vattenskotrar, vardagligen kallat för vattenskoter körkort. Du får således inte framföra din vattenskoter utan att inneha ett förarbevis för vattenskoter.

Förarbevis för vattenskotrar är idag ett lagkrav

Det är viktigt att du som ska köra vattenskoter utför utbildning inom detta så att du innehar ett förarbevis för vattenskoter. Detta förarbevis har tillkommit på grund av att en vattenskoter är ett kraftfullt fordon som kan orsaka skada på djur, människor och natur. Detta betyder att du inte får framföra din vattenskoter på vissa ställen som badvikar och naturskyddsområden.

Du får inte heller framföra ditt fordon på ett lekfullt sätt, då detta kan innebära bötesföreläggande. När du framför en vattenskoter ska du tänka att det kan resultera i att du kan få ditt förarbevis återkallat. Innan du ger dig ut på ditt nästa vattenskoteräventyr ska du se till att du verkligen förstår reglerna och ditt ansvar som förare av vattenskoter.

Vad räknas egentligen som en vattenskoter

Vattenskotrar har funnits i många år i olika skepnader. Dessa kallas vardagligheten för vattenskotrar men kan i vissa fall även kallas för jetski. Tidigare har det funnits en viss typ av jetski som hade ett någorlunda annorlunda körsätt än dagens vattenskotrar.

Där man körde dessa jetskis från en stående position samt enskilt. En jetski styrde man genom ett fast monterat handtag. När man framförde en klassisk jetski så använde man kroppen att styra med i en större utsträckning. Det är således lite skillnad från hur man framför en vanlig vattenskoter idag.

Säkerheten är viktig vid transport av vattenskoter

Före varje resa ska du se till att utrusta dig med all nödvändig säkerhetsutrustning, inklusive en lämplig flytväst. Om du dessutom tillämpar säkerhetsrutiner som att kontrollera väderprognosen i förväg och genomföra erforderligt underhåll och service så minskar du också faran.

När du väl hoppar på en vattenskoter ska du förstå att kunskap bara kommer med övning. Du kan utöver teori även behöva öva upp dig praktiskt på att framföra din vattenskoter på säkraste sätt.