NeedlePoint

Industriförnödenheter inom PTFE och PEEK

Skillnaderna mellan PEEK och PTFE produkter

Industriförnödenheter brukar innefatta monteringsdelar som Nitril O-ringar, Gummi O-ringar eller Silikon O-ringar. Dessa är väldigt användbara inom framförallt fordonsindustrin. Det finns olika typer av specialplaster som är användbara till bearbetade detaljer men det kan i vissa fall även krävas en gummitätning.

För bearbetade delar krävs det oftast planpackningar som kan vara en grafitpackning eller en gummipackning alternativt gummitätning. Men för vissa tillämpningar krävs det olika typer av PEEK material och PTFE produkter som exempelvis PTFE tätningar.

Vad används PEEK produkter till

PEEK är en mångsidig plast som har många användningsområden. En av dess viktigaste tillämpningar är som isoleringsmaterial i högvakuum- och ultrahögvakuumtillämpningar. PEEK används också i hållare för rullager tack vare sin låga avgasning, höga brottspänning och låga glidfriktion.

PEEK är en termoplastisk högpresterande polymer som är mycket tålig och har låg friktion för applikationer som ställer höga krav. Den är motståndskraftig mot gammastrålning och hydrolys och är lätt att bearbeta. Den används i en mängd olika tillämpningar, t.ex. kugghjul, glidskenor, glidlager, tätningar för kulventiler, bussningar, pumphus och doseringskolvar.

Fördelarna med egenskaperna hos PEEK

Polyeteretheretherketon, eller PEEK, är ett halvkristallint material som är känt för sin höga mekaniska styrka, temperaturbeständighet och kemiska beständighet. Det används ofta inom den medicinska industrin, där höga krav ställs på dessa egenskaper. PEEK kan gammasteriliseras, vilket gör det till ett säkert val för medicinska instrument.

Förutom dessa fördelar har PEEK också goda slit- och friktionsegenskaper, hög dimensionsstabilitet och hög styvhet. Den kan användas i tillämpningar med temperaturer på upp till 260 grader Celsius och kortvariga tillämpningar på upp till 300 grader Celsius. Den är dock inte särskilt motståndskraftig mot aceton eller koncentrerad svavel- och salpetersyra. PEEK kan bearbetas med vanlig bearbetningsutrustning, bindas med cyanoakrylat och epoxiklister och svetsas med ultraljud.

Viktigaste egenskaperna hos PTFE

De viktigaste egenskaperna hos PTFE är att det tål hög termisk-mekanisk belastning, är mycket segt, har en låg friktionskoefficient, är krypbeständigt och har en låg friktionskoefficient. Det har också en utmärkt kemisk beständighet, är elektriskt isolerande och är motståndskraftigt mot hydrolys.

Rulon plast, fördelaktig slitplast

Rulon är ett fyllt PTFE-material som finns i många olika varianter. Det är idealiskt för användning som nötningsharts eftersom det är både korrosionsbeständigt och hållbart. Rulon kan användas i ett brett temperaturintervall. Denna anpassar sig för fyllningen så att den passar dina specifika tillämpningar.